Ons verhaal

Stien, bier van hier


Ik, Polydoor Maurice De Winter, geboren te Wetteren-Overbeke op 15/6/1897 en gehuwd met Julia De Meyer werkte als wever in de textielfabriek van wijlen Felix Beernaert. Bijna gans het gehucht van Overbeke verdiende zijn brood op dezelfde manier. Aangetrokken door het ondernemerschap liet ik de fabriek achter mij en begon een eigen zaak als bierhandelaar. Thuis drinken bestond bijna niet, behalve 'nen druppel'. Op café gaan was de boodschap voor jong en oud.


Met paard en kar reed ik iedere dag met een volle wagen bier naar Serskamp (Cherskamp). Eerst een biefstukje eten voor vertrek - in bijna alle cafés een (verkoops)babbeltje doen, de cafébezoekers trakteren en er zelf ééntje meedrinken om vervolgens zoveel bakken te kunnen leveren. Zo ging het eraan toe, iedere dag, tot en met de Tweede Wereldoorlog. Ons 2 paarden, Jeanne en Bella hebben me dikwijls op eigen houtje thuis gebracht na een zware dag waarbij ik soms in slaap viel op de bierwagen.


Na de oorlog werden de paarden noodgedwongen en dik tegen mijn goesting aan de kant geschoven - de 'camion' deed zijn intrede en mijn zonen zetten langzamerhand het bedrijf naar hun hand.


Ik, Polydoor De Winter, alias 'Stien Bier', heb een rijk gevuld en boeiend leven gehad. Nooit gedacht dat mijn oudste kleinzoon Paul, 9 maanden jong toen ik stierf, een bier op de markt zou brengen tot eer en glorie van mij en mijn familie.